2011. február 14., hétfő

Dublin

Dublin és Írország sok embert késztet álmodozásra. A hangulatos kocsmák, az ír zene, a szép parkok és a gyönyörű tájak miatt egyre többen utaznak a zöld szigetre. A gyakori esőktől eltekintve a klíma sem rossz: a tél enyhe, a nyár hűvös. Dublinban viszonylag kevés a régi épület, de múzeumokból és látnivalókból nincs hiány, a nézelődés fáradalmait pedig bármikor kipihenhetjük egy pub-ban egy korsó Guinness vagy egy pohár whiskey mellett.


Látnivalók:



Nemzeti Múzeum
Kildare Street. Nyitva keddtől szombatig 10 és 17, vasárnap 14 és óra között. A belépés ingyenes.
A Nemzeti Múzeumban közepesen jó (más megközelítésben: közepesen rossz) régészeti és történelmi kiállítás van, amely a vikingek idejéből és a középkorról mutat be fegyvereket, ékszereket és mindenféle használati tárgyakat. A prezentáció szép, magának az épületnek vannak figyelemre méltó részletei (ajtók, korlátok...), de csak akkor érdemes benézni, ha éppen esik az eső vagy nagyon sok időnk van.

Trinity College
Az egyetem udvarába egész nap besétálhatunk. A Book of Kells kiállítás hétfőtől szombatig 9.30-tól 17 óráig, vasárnap júniustól szeptemberig 9.30-tól 16.30-ig, októbertől májusig déltől 16.30-ig van nyitva. A belépő felnőtteknek 7, diákoknak 6 euró, a 12 éven aluliaknak ingyenes.
Írország leghíresebb és legrégebbi (1592) egyeteme a város közepén áll, és az épületek között elterülő, gyönyörű pázsitja nagyon kellemes felüdülést nyújt a melegebb napokon. Az egyetem büszkesége az Old Library (Régi Könyvtár), valamint az itt kiállított Book of Kells és több másik kézirat. A régi könyvtár 65 méter hosszú nagytermével, egyszerű, de gyönyörű fabútoraival és sok ezer régi könyvével nagyon szép látványt nyújt, de éber őrök vigyáznak arra, nehogy valaki túl közelről nézzen rá a polcokon felhalmozott kiadványokra. Kells könyve egy 9. századi, tehát ezerévesnél is régebbi kézirat. Mielőtt eljutnánk abba a kis terembe, ahol közelről megnézhetjük a könyvet, a részleteit és készítését jól elmagyarázó kiállításon kell átmennünk. A kiállítás után egy óriási ajándékboltba vezet az út.

St. Stephen's Green:

A Grafton Streettől délre. Dublin egyik legszebb parkja már 1663-ban létezett. Nagyon szépen van megcsinálva kutakkal, szobrokkal és egy nagy tóval. Pihenésre, sétálásra ideális.










































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése