2011. február 19., szombat

Washington


Washington az Amerikai Egyesült Államok fővárosa. Nevét az ország első elnökéről, George Washingtonról kapta.
Columbia Kerület (District of Columbia) és Washington város területe egybeesik és egyetlen önkormányzat igazgatja őket. A legtöbbször praktikus szempontból egynek tekintik őket. 
A kerületben legutóbb 1871-ben volt két önkormányzat, amikor Georgetown elvesztette önállóságát. Az önkormányzat és a polgármester hatáskörei szűkebbek, mint másutt az Egyesült Államokban, mivel a város és a kerület felett a Kongresszus rendelkezik fennhatósággal. A kerület lakóinak teljes kongresszusi képviselete sincs, a Képviselőház munkájában csak egy, mindössze tanácskozási joggal rendelkező megbízottjuk van, viszont az elnökválasztásban részt vehetnek, három elektori szavazattal. Washington az Egyesült Állam szövetségei kormányzata mindhárom hatalmi ágának székhelye. Itt van a Világbank, a Nemzetközi Valutaalap, az Amerikai Államok Szervezete és más nemzeti és nemzetközi intézmények székhelye is. Washington – különösen a National Mall park – gyakran a színhelye nagy politikai tüntetéseknek. A városban számos nemzeti történelmi emlék, emlékmű és múzeum található, ezért népszerű turistacélpont.
Köznapi neve angolul D.C. (kiejtve díszí), vagy egyszerűen Washington. Korábban Federal City (Szövetségi Város) vagy Washington City (Washington Város)neveken is emlegették. A D.C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington városról és nem Washington államról van szó.
Columbia kerület lakossága 2005-ös hivatalos becslés szerint 582 049 fő. Tősgyökeres washingtoni családot, vagy bizonyos környékeken bennszülött washingtonit nehéz találni, mivel az elmúlt száz évben erős volt az értelmiségiek beáramlása az ország minden tájáról.

2011. február 15., kedd

Stocholm

Svédország fővárosában kb. 1 millióan laknak, tehát mintegy feleakkora mint Budapest. A város sokkal szellősebb, zöldebb és vizesebb hazánk fővárosánál, rengeteg park és sziget váltja egymást. Érdekesség, hogy az ország királyság, nem pedig köztársaság, mint a legtöbb Európai Uniós tagállam. Továbbá fontos tudnivaló, hogy az eurót sem használják, így svéd koronát (SEK) kell vinnünk. Helyben váltani nem könnyű, a fő sétáló utcákon is alig vannak pénzváltók, bankok. A 
pályaudvaron viszont egymással szemben rögtön kettő is van. Vigyázat, sok helyen váltási díjat (commission)        számolnak fel! Azzal magyarázták a pénzváltók csekély számát, hogy a legtöbben mindenütt bankkártyával fizetnek, így még a helyiek is – ha tehetik – kerülik a készpénz kiadását. Egy kávét, vagy akár egy sajtburgert is simán kártyával fizetnek.

Néhány kifejezés:

Egészségedre = skål

Szia = hej/hejdå

Köszönöm = tack


Helyben mozgás: 

A belvárosban a legtöbb látnivaló gyalog megközelíthető. Az egyútra szóló jegyek, csakúgy mint a többnapos jegyek drágák. Ha sok múzeumot tervezünk meglátogatni, megfontolandó a Stockholm Kártya megvétele, mely pl. a Budapest Kártyával ellentétben nem kedvezményeket ad az egyes látnivalóknál, hanem egyszeri ingyenes belépést az érvényesség időtartamán belül, továbbá a közlekedést. Az ára ennek megfelelően elég húzós, 3 napra 60 EUR körül van.

A belvárostól távolabb eső területeket metrók és elővárosi vonatok kapcsolják össze, de villamosok és buszok is közlekednek. A buszokon mindig az első ajtónál kell felszállni, és a jegyet bemutatni, vagy többnapos jegy/bérlet esetén – mivel mágneskártyás a rendszer – az autómatához érinteni, hogy a söfőr hallja, hogy csipog, mert érvényes.

A metróba és az elővárosi vonatokhoz beléptetőkapukon át lehet bejutni. Akinek nincs többnapos mágneskártyás bérlete, a legszélső kapunál egy kuckóban ülő ellenőrnél vehet alkalmi/egyúti jegyet, vagy bemutatja a már megváltott, de még érvényes jegyét.



Látni valók:

Az Óvárossal kezdtem. A Gamla Stan egy kis sziget gyönyörű kis utcácskákkal. Prágára emlékeztetett a hely. A fő turistaáramlási utcákon egymást érik a szuvenírboltok és éttermek, kávézók. De ha betérünk egy kisebb, szűk utcába, nagyon hangulatos helyeket találhatunk. Itt van a királyi palota is.
Gamla Stan Alley
A Városháza érdekes látnivaló. Az épületet egy középkori kastély mintájára tervezték, meg is lepődtem, mikor mondták a vezetésen (mely minden nap szinte óránként van angolul is), hogy a Városháza csak kb. 85 éves. Itt rendezik a Nobel-díjátadás utáni vacsorát és bált is. A belső tér egy római térre emlékeztet. A tanácsterem pedig állítólag egy viking-hajóra hajaz, ugyanis a vikingek rossz idő esetén hajóikat szárazföldre vitték, fejreállították, s alatta tudtak tanácskozni. A középkoriság látszatát kelti még a fűtési rendszer is, ugyanis nem radiátorok vannak, hanem a falban üregrendszer húzódik, s az egyes termek falaiban vannak nyílások, ahonnan a meleg beáramlik.

Az Óvárost dél felé elhagyva a Katarina-lifthez érünk. Vagy fizetünk 10 koronát és felvisznek a már több mint 100 éve működő (persze azóta többször átépített) felvonóval, vagy kicselezve a hegyoldalban felsétálunk a lépcsőkön, hogy gyönyörű kilátást élvezhessünk a vizekre és az Óvárosra. Itt a hegyoldalban, ahová a lift felvisz, szintén találhatunk régi házakat, a skanzenben érezhetjük magunkat, pedig itt normál emberek élnek.


A Stokholmi Divat:

A stockholmi Nordiska Kompaniet, röviden az „NK” – ejtsd „Enkó” – kirakatában olyan, egyedi ruhadarabokat mutatnak be, amelyek egy  immár hagyományos őszi kampány keretében kerülnek eladásra.































2011. február 14., hétfő

Dublin

Dublin és Írország sok embert késztet álmodozásra. A hangulatos kocsmák, az ír zene, a szép parkok és a gyönyörű tájak miatt egyre többen utaznak a zöld szigetre. A gyakori esőktől eltekintve a klíma sem rossz: a tél enyhe, a nyár hűvös. Dublinban viszonylag kevés a régi épület, de múzeumokból és látnivalókból nincs hiány, a nézelődés fáradalmait pedig bármikor kipihenhetjük egy pub-ban egy korsó Guinness vagy egy pohár whiskey mellett.


Látnivalók:



Nemzeti Múzeum
Kildare Street. Nyitva keddtől szombatig 10 és 17, vasárnap 14 és óra között. A belépés ingyenes.
A Nemzeti Múzeumban közepesen jó (más megközelítésben: közepesen rossz) régészeti és történelmi kiállítás van, amely a vikingek idejéből és a középkorról mutat be fegyvereket, ékszereket és mindenféle használati tárgyakat. A prezentáció szép, magának az épületnek vannak figyelemre méltó részletei (ajtók, korlátok...), de csak akkor érdemes benézni, ha éppen esik az eső vagy nagyon sok időnk van.

Trinity College
Az egyetem udvarába egész nap besétálhatunk. A Book of Kells kiállítás hétfőtől szombatig 9.30-tól 17 óráig, vasárnap júniustól szeptemberig 9.30-tól 16.30-ig, októbertől májusig déltől 16.30-ig van nyitva. A belépő felnőtteknek 7, diákoknak 6 euró, a 12 éven aluliaknak ingyenes.
Írország leghíresebb és legrégebbi (1592) egyeteme a város közepén áll, és az épületek között elterülő, gyönyörű pázsitja nagyon kellemes felüdülést nyújt a melegebb napokon. Az egyetem büszkesége az Old Library (Régi Könyvtár), valamint az itt kiállított Book of Kells és több másik kézirat. A régi könyvtár 65 méter hosszú nagytermével, egyszerű, de gyönyörű fabútoraival és sok ezer régi könyvével nagyon szép látványt nyújt, de éber őrök vigyáznak arra, nehogy valaki túl közelről nézzen rá a polcokon felhalmozott kiadványokra. Kells könyve egy 9. századi, tehát ezerévesnél is régebbi kézirat. Mielőtt eljutnánk abba a kis terembe, ahol közelről megnézhetjük a könyvet, a részleteit és készítését jól elmagyarázó kiállításon kell átmennünk. A kiállítás után egy óriási ajándékboltba vezet az út.

St. Stephen's Green:

A Grafton Streettől délre. Dublin egyik legszebb parkja már 1663-ban létezett. Nagyon szépen van megcsinálva kutakkal, szobrokkal és egy nagy tóval. Pihenésre, sétálásra ideális.










































Los Angeles





Los Angeles számos híres negyedét célszer
ű gyalog bejárni, és testközelből megtekinteni a több száz filmben szereplő épületeket és utcákat. A Downtown-t, azaz a belvárost magas felhőkarcolók uralják, a legmagasabb épület a 310 méter magas toronyház, a U. S. Bank Tower (Library Tower).

Autry Museum of Western Heritage (fotó: Flickr by Stephanie Asher)

Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Center-t, a Museum of Tolerance-t, és a University of California at Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-et.
A Paul Getty olajmágnás által létrehozott Getty Center, egy csodálatos m
űvészeti gyűjteményt rejt, híres festőművészek alkotásait tekinthetjük itt meg, különböző festményeket, rajzokat, és grafikákat.
Egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetünk meg a Museum of Tolerance-ben, amely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik.
Westwood Village-ben található California egyik legnagyobb egyetemi központja, közel negyvenezer diák tanul itt. Westwood több népszer
ű kulturális intézménynek ad otthont, mint a Fowler Museum of Culture History, mely egy társadalomtudományi múzeum, több kontinens történelmével foglalkozik, és az Armand Hammer Museum of Art and Culture, mely egy neves művészeti gyűjtemény mutat be, többek között Monet és Van Gogh gyönyörű festményeivel.
Los Angeles belvárosa a Pershing Square-r
ől, felhőkarcolók balról jobbra: SBC Tower, Gas Company Building (öngyújtóról mintázták), US Bank Tower (korábbi nevén Library Tower) (fotó: Flickr by Mr. Robot-o-Tron

A város f
őutcájáról a Main Street-ről, számos városi intézmény, múzeum megközelíthető.
 Museum of Contemporary Art, ahol egy fantasztikus m
űvészeti gyűjteményt tekinthetünk meg
 Los Angeles Central Library, a világ egyik legnagyobb könyvtára több mint 2 millió darab könyvvel
Los Angeles City Hall, az 1928-ban épült 28 emeletes épület a város egyik ékköve





Los Angeles Children's Museum, a kifejezetten gyermekek számára létrehozott múzeum, rengeteg családot vonz egész évben
Music Center, ebben a hatalmas színház, és koncertközpontban, egész évben különböz
ő színházi előadások, zenés műsorok, és koncertek zajlanak






Közvetlenül a belváros szélén fekszik a Grand Central Market, az El Pueblo, a Little Tokyo és a Chinatown. A Grand Central Marketegy nagy népszer
űségnek örvendő piac, ahol különböző zöldségeket, gyümölcsöket, és gyógynövényeket vásárolhatunk.
El Pueblo, Los Angeles legrégebbi része, néhány épületét, még a spanyol gyarmatosítók építették a 18. század végén, ezek egyike azOld Plaza Church. A negyed szélén található a több filmben is szerepel
ő híres pályaudvar az 1939-ben épült Union Station.
Little Tokyo, Los Angeles japán közösségének a központja, itt érdemes felkeresni a Japanese Village Plaza-t, mely egy forgalmas bevásárlóközpont, és a Japanese American National Museum-ot, ahol a japán bevándorlók az USA életére gyakorolt hatását ismerhetjük meg.
Chinatown, az USA egyik legnagyobb kínai közösségének a központja, a negyedet állandó nyüzsgés jellemzi, és a legkülönfélébb árukat lehet itt beszerezni, a ruhákon át, a különböz
ő ételekig sok mindent. 


Los Angeles Chinatown sárkányai, háttérben a városházával (fotó: Flickr by Amy Morie)

A belvárostól délnyugatra fekszik Los Angeles híres egyetemi, és kulturális központja, az Exposition Park and University of Southern California. California egyik legnagyobb egyeteme mellett, különböz
ő múzeumokat és kulturális intézményeket látogathatunk meg itt. 
Californian Museum of Science and History, mely egy érdekes tudományos múzeum. 
Natural History Museum of Los Angeles, mely egy természettudományi múzeum, itt különféle növényeket és állatokat tekinthetünk meg, 
California Afro American Museum, amely az afroamerikaiak a város életében betöltött szerepét ismerteti. 
Los Angeles Memorial Coliseum, egy sportközpont, mely az 1984-es Olimpia helyszíne is volt. 

Los Angeles Memorial Coliseum, az 1984-es Olimpia helyszíne (fotó: Flickr by scpgt)

A belvárostól északkeletre két fontos kulturális intézmény a Lummis House és a Southwest Museum található. Mindkét múzeum csodálatos,
őslakos amerikai indián gyűjteményeket rejt, illetve bemutatja, hogy hogyan éltek az amerikai kontinensen az indián törzsek az elmúlt évezredben.

Los Angeles legnagyobb parkja a város északi részén fekv
ő Griffith Park. A parkot rengetegen keresik fel egész évben, hogy a városi forgatagból szabadulva kikapcsolódhassanak, és kipihenjék fáradalmaikat. A parkban számos népszerű helyszínt érdemes felkeresni.
Griffith Observatory, mely egy érdekes tudományos intézmény
Greek Theatre, az ókori görög amfiteátrumok mintájára épült csodálatos színház
Los Angeles Zoo, a város népszer
ű állatkertje 
 Travel Town, régi mozdonyokat, vasúti kocsikat, személyautókat mutat be 
 Autry Museum of Western Heritage, mely az amerikai vadnyugat történetét bemutató tárlat 
Autry Museum of Western Heritage (fotó: Flickr by Stephanie Asher)

Los Angeles keleti részén szintén találunk három fontos kulturális központot, a Getty Center-t, a Museum of Tolerance-t, és a University of California at Los Angeles egyetemnek otthont adó Westwood Village-et.
A Paul Getty olajmágnás által létrehozott Getty Center, egy csodálatos m
űvészeti gyűjteményt rejt, híres festőművészek alkotásait tekinthetjük itt meg, különböző festményeket, rajzokat, és grafikákat.
Egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthetünk meg a Museum of Tolerance-ben, amely a rasszizmussal és a Holocaust történetével foglalkozik. 



Log Angeles Music Center

 Autry Museum of Western Heritage (fotó: Flickr by Stephanie Asher)
California, és az USA nyugati részének legnagyobb városa a messze földön híres Los Angeles, az "Angyalok városa", ipari, kereskedelmi, oktatási, kulturális és tudományos központ. Nagy-Los Angeles területén, ahová Los Angeles és elővárosai tartoznak, (Pasadena, Ontario, Fontana, San Bernardino, Moreno Valley stb.) közel 15 millió ember lakik.
Los Angeles, California (fotó: Flickr by olasisucsd) 

Los Angeles városháza (fotó: Flickr by CokeeOrg

Las Vegas



Nevada állam legnagyobb városa a messzeföldről híres kaszinóváros Las Vegas. Vegas ma már nem csak játékbarlangjairól ismert, hanem mint a világ egyik legnagyobb szórakoztató és show központja, amely minden korosztály számára kikapcsolódást nyújt.
Las Vegas Strip
Fotó: Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org 

Las Vegas mottója, „A város, mely sosem alszik” („The city, that never sleep”).

A város, közlekedési, idegenforgalmi, kereskedelmi és kulturális központ. Las Vegas főutcája a híres sétány a Strip, itt sorakoznak a város leghíresebb szállodái, amelyek egyben Vegas fő nevezetességei is. (A szállodákat bizonyos időnként átalakítják, esetleg lebontják, és egy vadonatújat építenek helyette, listánk a 2007-es állapotot tükrözi, délről észak felé haladva végig a Strip-en.) 
· Four Seasons Hotel, amely elsősorban klasszicista stílusával hódít
· Mandalay Bay Hotel, mely egy trópusi paradicsomot idéz, pálmafákkal, csodálatos élményfürdővel
· Luxor Hotel, mely az ókori Egyiptomot idézi, egy fantasztikus piramis szállodával
· Excalibur Hotel, mely a középkori Angliát idézi, egy kastély jellegű szállodával, ahol lovagi tornákat játszanak a középkori jelmezbe öltözött színészek

· Tropicana Hotel, melynek csodálatos üveg mennyezete pazar látványt kölcsönöz a szállodának
· New York New York Hotel, New York City-t idézi ez a szálloda komplexum, a Szabadság-szobor, és a Manhattani felhőkarcolók kicsinyített másaival

New York New York Hotel
Fotó: New York New York Hotel, Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org

· Monte Carlo Hotel, mely a Földközi-tenger partján fekvő Monaco hangulatát idézi
· MGM Grand Hotel, az USA és Las Vegas legnagyobb és minden igényt kielégítő szállodája, előtte áll az MGM filmstúdió híres jelképe egy 15 méter magas oroszlán szobor,
· Showcase Mall, népszerű bevásárlóközpont, előtte hatalmas Coca-Cola palack
· Planet Hollywood (Aladdin Hotel), 2000-ben nyílt meg az elbűvölő Új-Aladdin Hotel, minden igényt kielégítő szolgáltatásaival, 2007 óta új néven Planet Hollywood-ként üzemel
· Paris Hotel, ez a francia fővárost idéző hotel Vegasban, előtte az Eiffel-torony kicsinyített másával
· Bellagio, mely Las Vegas egyik legfényűzőbb szállodája, 1998-ban épült, halljában csodás, üvegből készült virágok díszlenek
· Caesars Palace, Vegas talán legpazarabb és szerte világon ismert szállodája, épületét ókori római szobormásolatok díszítik

Caesar's Palace
Fotó: Caesars Palace, Las Vegas, Nevada, USA, by PDPhoto.org 

· Rio Hotel, az egzotikus hangulatot árasztó Rio, Las Vegas egyik fényponja
· Flamingo Hilton Hotel, ez Vegas egyik első szálloda komplexuma, homlokzatán fantasztikus neonfényekkel
· Imperial Palace, ázsiát idéző szálloda Vegas szívében, bejárata egy hatalmas ázsiai pagoda, a szálloda gyönyörű veterán autó gyűjteményéről is híres
· Mirage Hotel, Las Vegas egyik legimpozánsabb szállodája, bejárata mellett egy kitörő vulkán imitációja látható
· Venetian Hotel, a fényűző szálloda komplexum Velencét idéző épületeivel, és csatornáival csodálatos látványt nyújt

Venetian Hotel
Fotó: Venetian Hotel, Las Vegas, Nevada, USA, by Freephotosbank.com 

· Treasure Island, a Kincses-sziget elnevezésű szálloda fantasztikus kalóz show műsorával Vegas egyik legérdekesebb műsorát mutatja be
· Fashion Show Mall, Vegas legnagyobb bevásárló és szórakoztatóközpontja
· Wynn Resort, Las Vegas egyik legújabb óriás szállodája az 50 emelet magas elbűvölő Wynn
· Circus Circus Hotel, a hotel látványos cirkuszi show-kal, és fesztiválokkal csalogatja a vendégeket
· Stratosphere Tower, a 350 méter Stratosphere-torony Vegas legmagasabb épülete, tetején étterem működik, teraszáról fantasztikus kilátás nyílik a városra
· Riviera Hotel, látványos neonfényeivel a 70-80-as évek Las Vegas-át idéző szálloda
· Sahara Hotel, a sivatagi hangulatot idéző Sahara kifjezetten az ínyenceknek ajánlható
· Echelon Resort (építés alatt, az egykori Stardust Hotel helyén),Vegas egyik legújabb, már a 21. századi hangulatot árasztó szállodája lesz, ha megnyitják, előreláthatólag 2010-ben
· CityCenter (építés alatt, az egykori Boardwalk H&C helyén), ha elkészül Las Vegas legnagyobb szállodakomplexuma lesz többemeletes toronyházaival, átadása 2009- ben várható

Vegas
Fotó: Las Vegas, Nevada, USA, Freephotosbank.com 

Érdemes felfedezni Vegas egyéb területeit is. Látogassunk ki a Fermont Street-re, amely telis tele van különféle üzletekkel és régebbi, olcsóbb és kisebb kaszinókkal, jellegzetessége, hogy az utcát egy óriási acéltető borítja, ahonnan este 7 órától fantasztikus fény és lézer show-t vetítenek. 

Keressük fel a város múzeumait, a Nevada State Museum-ot, mely az állam és Vegas történelmét mutatja be, a The Las Vegas Natural History Museum-ot, amely egy lenyűgöző természettudományi tárlat, a Lied Discovery Children’s Museum-ot, mely gyerekeknek nyújt érdekes látnivalót, és a Liberace Museum-ot, mely Vegas egykor legkedveltebb előadójának Liberace-nak állít emléket.